Hønefoss Optiske | Håndplukkede merkevare briller

Kontaktlinser

Trenger du kontaktlinser? Vi i Hønefoss Optiske hjelper deg med å finne de beste linser for ditt syn.

Kontaktlinser er en kunstig linse som legges på øyet for å korrigere synsfeil. Myke kontaktlinser er oftest laget av ulike typer silikonhydrogel materialer. 

Månedslinser

Månedslinser er linser som brukes om dagen, men taes av for å rengjøres og legges i væske om natten. Disse linsene brukes oftest mellom 2-4 uker før de kastes. Denne typen linser er den mest brukte kontaktlinsetypen. En av grunnene til dette er at månedslinser er noen av de billigste variantene innen linser. Denne typen linser passer de aller fleste, men er noe mer upraktisk ettersom det innebærer at du daglig må ta av linsene og legge de i væske. 

Endagslinser

Endagslinser brukes bare en dag før de kastes. Dette er en av hoved fordelene med endagslinser. Du slipper å tenke på at de må legges i væske på slutten av dagen, de kan bare kastes etter endt bruk. Engangslinser er derimot dyrere enn månedslinser, men egner seg bra til folk på reisefot eller som bare bruker linser av og til. Vi i Hønefoss Optiske hjelper deg med valg av endagslinser slik at du får et optimalt syn. 

Døgnlinser

Døgnlinser er linser som du kan ha på døgnet rundt, til og med når du sover. Dette gjør at du slipper å tenke på eller huske at du har linser på. Døgnlinser passer dem som trenger å ha klart syn mer enn 12 timer av dagen. Døgnlinser er noen av de nyeste produktene på markedet innen kontaktlinser. Denne typen linser derimot har høyere sjanse for å skape irritasjon og skade på øynene. Derfor skal døgnlinser kun brukes i samråd med optiker. 

Harde linser

Harde linser rettere kaldt RGP linser, er linser som er mer formfaste enn myke linser. Dette gjør at linsen må tilpasses hver bruker individuelt. Optikeren må kartlegge øyets eksakte topografi altså form for å kunne gi brukeren en RGP linse. En av RGP linser sine fordeler er at de har lengre varighet enn myke linser. De gir bedre skarpsyn enn myke linser og er bedre for de som trenger progressiv korreksjon.  Ulempene med RGP linser er at de tar litt lengre tid å venne seg til og de er mindre i diameter, så det er er lettere for at de faller ut. De er dyrere, men dette kan kompenseres med at de varer lengre. Kun ca 10% av de som bruker linser bruker RGP linser. Vi i Hønefoss Optiske kan hjelpe deg med valg av myke eller harde linser. 

FAQ: 

Hvordan vedlikeholder man linser? 

Ved vedlikehold av linser er det viktig med god håndhygiene, vask hendene grundig og tørk dem før du begynner å ta i linsene. Linseetuiet skal skylles med linsevæske daglig, her er det viktig å ikke bruke vann fra kranen eller annen væske. Bytt linseetuiet ca en gang i måneden. 

Hvorfor må synet sjekkes oftere ved bruk av linser? 

Linser kan slite på øyet noe som kan føre til infeksjoner ved feil bruk. Derfor bør synet sjekkes oftere ettersom øynene er mer utsatt. 

Myke eller harde linser? 

Myke linser er lettere å håndtere ettersom de er større enn harde linser, de tilpasser seg øyet fortere og har bedre egenskaper ved oksygentilførsel. Harde linser gir ofte et bedre skarpsyn enn myke linser. De har også lengre varighet, men det kreves mer kartlegging av optikeren for å få tilpassede linser. 

Er det farlig å sove med linser? 

Har du døgnlinser kan du sove med linsene på, men dersom du bruker vanlige endagslinser eller månedslinser anbefales det ikke å sove med de på. Når du er våken får øyet oksygen fra øyets tårevæske og luften, men når du sover får ikke øynene i nærheten av like mye oksygen. Så hvis du sover med linsene på minskes oksygentilførselen enda mer. Dette kan føre til at linsen tørker ut og trekker seg sammen. Dette kan da påvirke hornhinnen som kan føre til en infeksjon.